Kansspel

Valt bingo onder de kansspelwet?

In veel sportkantines, bejaardenhuizen of bedrijfskantines worden wel eens bingomiddagen of avonden gehouden. Veel organisatoren vragen zich dan af of er voor zo’n middag of avond een vergunning moet Het antwoord daarop is ja, bingo is inderdaad een kansspel en valt daarmee onder de wet op de kansspelen. De organisatie moet dan ook voldoen aan de voorwaarden die staan genoemd in artikel 7c van de wet op de kansspelen. De onderstaande voorwaarden gelden voor de kleine kansspelen zoals bingo:
Bingo spelen als kansspel

Kansspel onderdelen

  • De Nederlandse vereniging die het kansspel organiseert moet minimaal drie jaar bestaan;
  • Deze vereniging moet volgens de statuten een duidelijk omschreven doel behoren te zijn. Uiteraard mag het doel van de vereniging niet het organiseren van kansspelen zijn;
  • De prijzen in geld of goederen die kunnen worden gewonnen mogen niet hoger zijn dan € 400,- per serie of set en de gezamenlijke waarde van de middag of avond mag niet meer zijn dan € 1.550,-;
  • De bingomiddag of avond moet minimaal 14 dagen van te voren worden gemeld aan de burgemeester en wethouders van de gemeente waar de middag of avond wordt gehouden. De locatie en het tijdstip van de bijeenkomst moet hierbij worden aangegeven.

Burgemeester en wethouders houden officieel toezicht op de personen die de avond of middag organiseren. Zij kunnen de bijeenkomst te allen tijde verbieden of nadere voorschriften aangeven.

Aanvraag om bingo te spelen

Het is uiteraard verstandig voordat de bingo wordt aangevraagd te informeren bij de desbetreffende gemeente hoe de bingomiddag of avond gemeld moet worden. Daar willen nog wel eens per gemeente kleine verschillen in zitten.