Geschiedenis van het spel

Het ontstaan van het bingospel gaat in de geschiedenis terug tot het jaar 1530, zolang wordt het al gespeeld door jong en oud. De bakermat van het bingospel ligt in Italië, daar werd het door de Italianen als een soort loterij gespeeld. Later in de 18e eeuw werd het ook in Frankrijk gespeeld, eigenlijk een beetje op de manier zoals het nu ook nog gespeeld wordt, met kaarten en nummer die door iemand worden voorgelezen.
bingo spelen - vroeger en nu

In de 18e eeuw heeft het bingo ook Duitsland bereikt. Daar werd wel een andere variant gespeeld. In Duistland werd meer een leerzame bingo gespeeld, bedoeld om de kinderen te leren rekenen en spelling maar het ging ook over geschiedenis. In de twintigste eeuw werd het spel ook gespeeld in Amerika. Een Amerikaan die het bingospel in Duitsland had gezien nam het mee naar Noord-Amerika. Ze pasten de spelregels iets aan en ze gaven het een andere naam. In Amerika ging het spel Beano heten, genoemd naar de bonen (beans) die ze op de cijfers legden.

Edwin Lowe en het Beano spel

Edwin Lowe een Amerikaanse handelaar kwam in een zaaltje in Georgia waar veel mensen beano aan het spelen waren. Hij was behoorlijk enthousiast en nam het spel mee naar huis, om het daar met vrienden te spelen.  Een van zijn vrouwelijk gasten schreeuwde bij een volle kaart per ongeluk bingo, en Lowe vond dat eigenlijk een veel betere naam voor het spel.
Bingo vroeger - een oud spel

Edwin Lowe bracht het spel op de markt, om er wat geld mee te verdienen. Hij bracht het uit met 24 kaarten, maar daarmee was de winstkans veel te groot. Hij vroeg aan professor in de wiskunde of die voor hem een oplossing had. Hij kwam op een moment met 6000 nieuwe cijfercombinaties en later zelfs 1.474.200 combinatie. Dat was de uitbreiding waar Edwin Lowe op zat te wachten.

Bingo-verengingen

In de dertiger jaren kreeg het bingo spel steeds meer een maatschappelijk karakter, het is een spel wat in veel verenigingen gespeeld. Ook de goede doelen acties maken nog altijd gebruik van het bingospel. Bingo heeft ook de digitale snelweg inmiddels bereikt, het spel is ook via het internet bij de online casino’s te spelen. Het aantal spelers dat bingo op deze manier speelt neemt nog steeds toe.